Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Επεισόδια στα Εξάρχεια




Επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια πριν από μια ώρα, όπου αστυνομικοί των ΜΑΤ κατεδίωξαν αγνώστους στα στενά της περιοχής, χωρίς όμως να γίνουν συλλήψεις.

Οι αστυνομικοί έχουν ρίξει τουλάχιστον 10 χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και δακρυγόνα.




Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ενόψει εκλογών.

   Η νοοτροπία των Ελλήνων,καθώς κι η έλλειψη συγκεκριμένου ιδεολογικού υπόβαθρου οδηγούν τους πολίτες της χώρας μας σε λάθος συμπεράσματα,σε φοβίες,προκαταλήψεις κι ανασφάλειες.Συχνά,λοιπόν,πέφτουμε θύματα λαϊκισμού,ανευθυνότητας και ψηφοθηρίας.
  Για παράδειγμα,αρκεί να αναφέρω το εκλογικό ρεύμα του Συνασπισμού.Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και να μελετήσουμε αρκετά τις στάσεις αυτού του κόμματος,πλέον,το οποίο παρουσιάζεται σαν αριστερή δύναμη.Αρχικά θα πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο ''αριστερό'' και ριζοσπαστικό είναι αυτό το κόμμα.
 Συγκεκριμένα,όταν μιλάμε για αριστερές δυνάμεις,αναφερόμαστε σε κόμματα ή οργανώσεις με προοδευτικές και ρηξικέλευθες αντιλήψεις,που έχουν ως στόχο την προβολή και υπεράσπιση των ανθρωπιστικών,αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των μεσαίων και χαμηλών τάξεων της οποιαδήποτε κοινωνίας.Άρα αναφέρεται στη μείωση των ταξικών χασμάτων,στην σταδιακή υποβάθμιση των δυνάμεων του κεφαλαίου,μέσω της υψηλής φορολόγησης στους κατέχοντες των μέσων παραγωγής,είτε στο μοίρασμα του παραγόμενου πλούτου σε εκείνους που το δημιουργούν.
 Σ' αυτό το σημείο τα πράγματα μπλέκονται.Ο κ.Τσίπρας με τις δηλώσεις του δεν δείχνει διάθεση αριστερής κυβέρνησης,αφού δεν διευκρινίζει τα μέτρα που προτίθεται να πάρει προκειμένου να αποτελματωθεί η κρίση της ελληνικής κοινωνίας.Στην ουσία διατυπώνει έναν ''αριστερό'' καπιταλισμό,πράγμα που θυμίζει Παπανδρεϊκές-Πασοκικές κυβερνήσεις.Η πρόταση για καταγγελία του μνημονίου είναι απολύτως σωστή,αλλά με ποιόν τρόπο ο πρόεδρος του Σύριζα θα καταφέρει να βγάλει την χώρα μας από την κρίση του καπιταλισμού?Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πιο μεγάλη κι οδυνηρή δίνη, καταμεσής της θαλάσσης του σάπιου αυτού οικονομικού συστήματος κι ο κ. Τσίπρας επιζητεί,όχι αλλαγή κατεύθυνσης,αλλά να κερδίσει 5-10 μέτρα μακριά απο αυτή τη δίνη.Για να απομακρυνθείς απ' αυτό το φαινόμενο που κοντεύει να σε καταπιεί πρέπει να αλλάξεις πορεία και να βάλεις μπροστά τη μηχανή,όχι να προσπαθήσεις να κάνεις λίγο πίσω με τα ξύλινα κουπιά της βάρκας σου.
 Χωρίς αλλαγή πορείας το μόνο σίγουρο είναι οτι το κεφάλαιο θα επεκταθεί κι άλλο και η θαλάσσια δίνη θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.Κάπου εδώ,όμως προκύπτει κι η έλλειψη κατάλληλης γνώσης κι αυτογνωσίας απο τη μεριά των πολιτών,οι οποίοι θέλουν να αναβιώσουν τις ψευτοαστικές τους βλέψεις,χωρίς να ενδιαφέρονται και να κατανοούν οτι αυτές οι αντιλήψεις μας οδήγησαν στην άκρη του γκρεμού.Σ' αυτό το αίσθημα πατάει κι ο Τσίπρας προκειμένου να κερδίσει τη μάχη των εκλογών.
 Για όσους ξεχνάν εύκολα θυμίζω τα συνθήματα του Α.Παπανδρέου ''ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο'',''ΕΟΚ,ο λάκος των λεόντων'' .Ανεφάρμοστα ψηφοθηρικά συνθήματα με στόχο τη διάλυση των εργατικών κινημάτων.
 Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο άρθρο μου,μέσω της άγνωστης σε πολλούς Λατινικής Νομισματικής Ένωσης,η ιστορία επαναλαμβάνεται.Ας μην γίνουμε,ξανά,στο ίδιο έργο θεατές.

Τ.Β.